Onderwijs en ICT

Janneke Louwerse blogt over digitale didactiek

04. Mediawijsheid

mediawijsheidnaakfotoMediawijsheid is een containerbegrip. Er wordt van alles onder verstaan, maar vrijwel iedereen denkt bij de term onmiddellijk aan escalerende situaties waarbij jongeren pesten of achtervolgd worden door onbezonnen online gedrag van henzelf of anderen. Een beeld dat de (oude) media dikwijls gretig bevestigen.

Ik denk dat mediawijsheid veel bredere aandacht verdient. Mediawijsheid omvat ook vaardigheden die al sinds jaar en dag  in het curriculum van het schoolvak Nederlands opgenomen zijn: kritisch lezen, bronnen checken, bronnen adequaat vermelden, copy- en auteursrechten respecteren. Alleen, door het eindeloze, ongecensureerde world wide web is de noodzaak deze vaardigheden tot in de puntjes te beheersen, veel groter geworden. Een plezierige uitdaging voor het onderwijs dat het stadium van klagen over knippen-en-plakken nu toch echt achter zich moet laten.

In onderstaande video een impressie van een les in het kader van het project In Eigen Beheer, waarbij de leerlingen middels een webwalk van Digital Playground leren over het begrip copyrights.

Bron foto: Algemeen Dagblad, 2 februari 2013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s