Onderwijs en ICT

Janneke Louwerse blogt over digitale didactiek

04. Online geletterdheid

Onder de veelbesproken ’21e-eeuwse vaardigheden’, zoals omschreven door SLO, valt ook de digitale geletterdheid: ‘het geheel van ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking’.

Informatievaardigheden zijn vaardigheden die al sinds jaar en dag  in het curriculum van het schoolvak Nederlands opgenomen zijn: kritisch lezen, bronnen checken, bronnen adequaat vermelden, copy- en auteursrechten respecteren. Alleen, door het eindeloze, ongecensureerde internet is de noodzaak deze vaardigheden tot in de puntjes te beheersen, veel groter geworden.

Daarbij is er volgens Jeroen Clemens, die met zijn artikel Het nieuwe lezen, anders bekeken uit 2014 veel docenten Nederlands aan het denken zette, meer aan de hand. Online lezen en schrijven is namelijk anders dan offline lezen en schrijven en daarom moeten leerlingen en studenten nieuwe en aanvullende kennis en vaardigheden ontwikkelen. Denk aan online-zoekstrategieën, het herkennen van fake news, het toepassen van leesstrategieën op hyperteksten en het online communiceren. Hier ligt met recht een uitdaging voor het schoolvak Nederlands.

In onderstaande video een impressie van een les voor een brugklas h/v in het kader van het project In Eigen Beheer, waarbij de leerlingen middels een webwalk van Digital Playground leren over het begrip copyrights (2012).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s