Een groot deel van de ict-beleidcommissie SCW, aangevuld met ict-ambassadeur SCR Kees Westland, heeft het Vathorstcollege bezocht. Daar werden we zeer gastvrij ontvangen door Peter Michielsen, docent Scheikunde en teamleider 5 & 6.
Opvallend is de lichtheid waarmee op het Vathorst ict-zaken worden gerealiseerd. Uitgangspunt: een overwegend digitale school met een minimum aan ict-beheer. Dit heeft geresulteerd in een moderne school zonder netwerk maar met veel keuzevrijheid én verantwoordelijkheden voor de leerling en zijn/haar ouders.
Een zeer beknopte impressie:
Ouders/leerlingen kopen zelf een laptop. Aan deze laptop worden bescheiden eisen gesteld: je moet ermee het internet op kunnen.
Op school is één ict-medewerker (0,8 Fte) die zich vooral bezighoudt met het verhelpen van laptopproblemen.
Ouders/leerlingen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het functioneren van de laptops en zorgen dus indien nodig voor reparatie/vervanging.
De school heeft géén eigen netwerk maar gebruikt google.apps en Magister.
Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van open source of eigen ontwikkeld lesmateriaal.
Centraal hierin staat de elo (Moodle); die staat op een eigen server.
De school heeft wel een contract met Scala Media, producent van Studio VO.
Het leermiddelenbudget wordt uitgegeven aan Studio VO en aan docenten die materiaal ontwikkelen. In de OB hebben de leerlingen geen lesboeken (m.u.v. wiskunde), in de BB wordt nog wel mede gebruik gemaakt van folio-materiaal.
Het hele gebouw heeft draadloos internet. Hiervoor hangen in elk lokaal/leerhuis (vaak meerdere) access points.
De middag heeft ons aan het denken gezet. De beheersbaarheid, vrijheid en het verantwoordelijk maken van de leerlingen spreken zeer aan. Maar wil je als school zo’n innige relatie aangaan met Google en wat mis je aan mogelijkheden als je geen (leerlingen)netwerk meer aanbiedt maar je beperkt tot de elo? Eén nadeel dient zich nu aan op het Vathorst: hoe de digitale examens te organiseren?
Mooi blog! Ga zo door