Onderwijs en ICT

Janneke Louwerse blogt over digitale didactiek

Eerste video’s voor Leerlingen voor Leerlingen klaar (SCW)

De eerste videovruchten in het kader van het Innovatieproject ‘Leerlingen voor Leerlingen’ zijn klaar. V-6 leerlingen van SCW leggen, voor hun PWS, scheikundige begrippen als verbranding en chemische reacties uit aan derdeklassers.
Deze video’s zijn een soort ‘nulmeting’: het was voor zowel de begeleidende docenten als de leerlingen aftasten. De filmische begeleiding was bovendien gering en de techniek (de leerlingen hebben veelal met eigen camera’s gewerkt en thuis gemonteerd) was volstrekt ontoereikend. Het is daarom de vraag of de video’s voldoende kwaliteit hebben om opgenomen te worden in de landelijke database.


Desalniettemin is deze pilot zeer waardevol geweest. Hij heeft behalve veel ervaring voor de docenten en de projectleider ook  video’s opgeleverd die gebruikt kunnen worden als analysemateriaal voor de leerlingen die nog aan de klus moeten beginnen.

De pilot wordt nu afgerond met nog drie activiteiten:

  • evaluatiebijeenkomst voor makers (V6-leerlingen)
  • video’s voorleggen aan derdeklassers voor feedback
  • overleg met betrokken scheikundedocenten of en zo ja, hoe we door moeten gaan met dit project onder te brengen bij het PWS – de klacht is nu dat het theoretische niveau voor de V-6 leerlingen te laag ligt

Op 17 januari starten op SCW de gastlessen van een programmamaakster tijdens de CKV-lessen van een V5 groep. Dit moet 10 video’s opleveren over onderbouwstof van Engels en scheikunde. De verwachting is uiteraard dat de kwaliteit van deze video’s die van de pilotgroep inhoudelijk, filmisch en technisch duidelijk zal overtreffen. Maar voor het enthousiasme en plezier van de filmende leerlingen geldt: niets meer aan doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 05/01/2011 door in innovatie impuls onderwijs, leerlingen voor leerlingen, SCW.
%d bloggers liken dit: