Onderwijs en ICT

Janneke Louwerse blogt over digitale didactiek

In Eigen Beheer van start (BYOD)

Vandaag had B1c de langverwachte primeur: de start van het Bring Your Own Device-project, In Eigen Beheer. Alle leerlingen meldden zich, gewapend met hun eigen laptop, het derde lesuur voor een les Nederlands in lokaal 115.
Na een klein kwartiertje waren veruit de meeste leerlingen met het draadloze internet verbonden. Zij konden de resultaten van hun, uiteraard elektronische, diagnostische spellingstoets onder de loep nemen en op basis daarvan gerichte oefeningen maken. Helaas bleek het toen tijd voor … de jaarlijkse brandoefening.

Tijdens de les Nederlands en buiten tijdens de jaarlijkse brandoefening.

Na dit intermezzo hebben de leerlingen tijdens de mentorles Dropbox op hun laptop geïnstalleerd en voor alle vakken mappen aangemaakt die gedeeld moeten worden met de betreffende vakdocent.
Gedurende de dag dienden zich enkele lege accu’s aan. In totaal haalden de laptops van vier leerlingen het eind van de schooldag niet. Dat wil zeggen: hun accu’s. Leerlingen kunnen daarom in ten minste drie ruimtes hun laptop tijdens pauzes, of laptoploze lessen, laden.

Al met al een spannende dag, maar als het verloop ervan exemplarisch is voor het hele project, kunnen we dit met groot vertrouwen tegemoet zien. Waren er tijdens de eerste twee uren (Nederlands en mentorles) nog wat wanordelijke toestanden (brandoefening, internetproblemen, installatie Dropbox), tijdens de les levensbeschouwing stond de vakinhoud alweer geheel centraal en wiskunde sloot af met een geslaagd SO, online afgenomen en direct nagekeken. Kortom, we zijn verre van ontevreden met dit begin waar we zo reikhalzend naar uitgekeken hebben. Er zullen vast nog wat kinderziektes overwonnen moeten worden, maar de flexibiliteit en het enthousiasme van leerlingen en docenten geven de burger veel moed.
Op naar dag twee.

Tijdens de les levensbeschouwing met docent Ruth Brinkmann.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Mediawijzer.net.

2 reacties op “In Eigen Beheer van start (BYOD)

  1. Annette van Oosten
    10/10/2012

    Wat een enerverende dag voor B1cen de docenten die er les geven! Zo te lezen zijn jullie goed en voortvarend van start gegaan. Veel succes allemaal met het digitaal opstarten van V1c. En voor beide klassen: veel werkplezier gewenst!

  2. evandebiezen
    10/10/2012

    De start komt mij bekend voor. Goed dat het project nu loopt. Ik ben heel benieuwd naar het verloop van dit project.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 09/10/2012 door in BYOD, In Eigen Beheer, laptops, Mediawijzer.net, SCW.
%d bloggers liken dit: