Onderwijs en ICT

Janneke Louwerse blogt over digitale didactiek

Kidblog rules

Eigenlijk ben je als docent al een eind op streek als je beschikt over een blog en een wiki. De blog voor het ‘portfolio-opbouw-werk’, de wiki voor samenwerkingsprojecten.
Sinds het opheffen van Posterous.com (door Twitter) raakte ik klassenblogloos. Het was even zoeken naar een nieuwe blog, maar inmiddels heb ik een alternatief gevonden dat Posterous in kwaliteit en gemak ruimschoots overtreft: Kidblog. Als VO-docent moet je je wellicht even over de naamgeving heenzetten, maar dan heb je ook wat. Kidblog is een uitgeklede vorm van WordPress, volledig toegespitst op onderwijs.
Het leuke van Kidblog is dat elke leerling een eigen blog heeft maar, dankzij de centrale blog directory kunnen klasgenoten elkaars blog met één klik vinden, op elkaars berichten reageren en gezamenlijke categorieën gebruiken. De docent heeft bovendien volledige controle over de posts en de accounts van alle leerlingen.
Het opzetten van de klassenblog is een fluitje van een cent. Géén omslachtige aanmeldingsprocedures voor leerlingen, überhaupt géén mailtjes, géén gedoe met privacy-instellingen en uitnodigingen, een leerlingenlijst aanmaken volstaat. Leerlingen melden zich vervolgens simpel aan (kies naam uit lijst en typ wachtwoord in) en het bloggen kan beginnen. In een volledig afgeschermde omgeving, gratis en zonder advertenties.
Kidblog is een aanrader, het is een platform dat misschien niet waanzinnig sexy oogt, maar wel precies die functionaliteiten biedt die je nodig hebt. Niet minder en vooral niet méér. En juist dat laatste is plezierig. Erno Mijland en H. van Schie (en ongetwijfeld vele anderen) hadden dat al een tijdje geleden in de gaten, en ja, ze hebben dus gelijk.

Schermafbeelding 2013-06-23 om 22.30.10

3 reacties op “Kidblog rules

 1. Anoniem
  24/06/2013

  Hartelijk dank voor deze nuttige tip. Daar ga ik in het nieuwe schooljaar mee aan de slag!

 2. Anoniem
  24/06/2013

  Klinkt goed! Ik ga dit uitproberen.

 3. Anoniem
  02/10/2018

  Inmiddels is Kidblog wat meegegaan mijn zijn/haar tijd, maar gelukkig nog steeds even functioneel en sober. Daar staat wel tegenover dat je na een proefperiode van een week of drie een betaalde account moet nemen van 54 dollar per jaar (zo’n 45 euro). Maar: dat is het zeker waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 21/06/2013 door in bloggen, sociale media, wiki.
%d bloggers liken dit: